Tudta-e?
...a University of California kutatói szerint azok, akik napi 9-10 órát alszanak, nehezebben alszanak el, és nem képesek tartósan aludni, ezen kívül más alvászavaraik is lehetnek!

177. szám - 2019. június

Diákverseny

VII. Vajdasági Fogyasztóvédelmi Diákverseny

A GENIUS - a tehetséges diákokért mozgalom keretében május 18-án hetedik alkalommal rendezték meg a tartományi szintű diákversenyt, melynek témája a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos megfigyelés, kutatás, elemzés volt.
dr MUHI B. Béla

11

A diákok önállóan vagy csapatban végeztek kutatást, vizsgálták mindazon tényezőket, melyek a fogyasztók jogaival, érdekeivel ellenkeznek, nem etikusak, veszélyeztetik az egészséget és a környezetet. A versenyzők rámutattak a törvénytelenségekre, visszaélésekre, illetve a lehetséges megoldásokra.

A témát az idén is a közgazdaságtan, a jogtudomány, a biológia, a kémia, a környezetvédelem, az orvostudomány és más szakterületek szempontjából közelítették meg a diákok. A verseny célja az volt, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését  a fogyasztóvédelem, a tudatos vásárlás, az egészségmegőrzés, a környezetvédelem, az emberi jogok érvényesítése iránt.

Az iskolai, illetve körzeti válogatók után 14 csapat vehetett részt ezen a központi rendezvényen. Két szekcióban folyt a munka: a társadalomtudományi és a természettudományi szekcióban. A szakbizottság tagjai Dr. Papić Mónika, Muhi Izabella, Molnár Csikós József és Dr. Muhi B. Béla voltak, aki egyben a rendezvény főszervezője is a kezdetek óta.

A társadalomtudományi szekcióban első díjat kapott Kőrösi Mária (Svetozar Marković Gimnázium, Szabadka, felkészítő tanár Kőrösi Sóti Beáta), második díjat Nagy Abonyi Bence és Szeles Ádám (Stevan Sremac Általános Iskola Zenta, Tömörkény István Kihelyezett Tagozat, Tornyos, felkészítő tanáruk Ujházi Tamás), illetve Gere Katalin és Berta Fanni (Emlékiskola, Zenta, felkészítő tanáruk Fajka Valéria) kaptak. Harmadik díjban Csapi Emese és Schultz Nóra részesült (Zsoldos Ferenc Szakgimnázium és Szakközépiskola, Szentes, felkészítő tanáruk Balázsné Szabó Erzsébet). Különdíjat kapott Klonka Áron és Nagy Abonyi Márk (Zentai Gimnázium, felkészítő tanáruk Máriás Ildikó). További díjazottak Sara Dašić (Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskola, Zenta, felkészítő tanár Szűgyi Valéria), illetve Bankó Noémi és Bakos Norbert (Közgazdasági-Kereskedelmi Középiskola, Óbecse, felkészítő tanáruk Bajgó Roland).

A természettudományi szekcióban két első díj lett kiosztva: Krezsó Boglárka és Lékó Anna Virág (Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskola, Zenta, felkészítő tanár Tandari Emese), illetve Baranyi Linett, Böngyik Gabriella, Wursach Paul és Zombori Krisztián (HSZC Návay Lajos Szakgimnázium, Makó, felkészítő tanáruk Kovács Gabriella). Második díjas lett Szeles Tímea (Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskola, Zenta, felkészítő tanár Nagypál Judit), illetve Miksity Ramóna és Muzslai Anikó (Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskola, Zenta, felkészítő tanár Vujičić Sava). A harmadik díjon három csapat osztozott: Fodor Mónika és Pásztor Edina (Műszaki Középiskola, Ada, felkészítő tanáruk Kis Andrea), Drapos Vivien (Közgazdasági-Kereskedelmi Középiskola, Óbecse, felkészítő tanár Bajgó Roland), illetve Harmath Edina és Nagy Fanny (Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskola Zenta, felkészítő tanár Szűgyi Valéria).

Mindegyik résztvevő oklevelet és könyvjutalmat kapott, a legsikeresebbeknek pedig ajándékcsomag járt. A VII. Vajdasági Fogyasztóvédelmi Diákversenyt az idén is Újvidéken a Svetozar Marković Gimnáziumban tartották meg. A versenyt a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezte meg a Zentai Fogyasztóvédelmi Központtal együttműködve. A verseny támogatója az anyaországi Emberi Erőforrások Minisztériuma volt.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor