Tudta-e?
...az USA-ban 1960-hoz képest az átlagos állampolgár legfeljebb két és fél centiméterrel lett magasabb, viszont a felnőtt átlagos testtömege ezen idő alatt kb. 11 kilogrammal nőtt?

207. - 208. szám - 2021. december - 2022. január

4. Vállalkozz okosan! diákverseny

Beszámoló
dr MUHI B. Béla

3

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete 2021. december 18-án, negyedik alkalommal szervezte meg a Vállalkozz okosan! diákversenyt az általános iskolás tanulók számára gazdasági-vállalkozói témakörben. A verseny szervezésében együttműködött a Pro Scientia Naturae Alapítvány.

A verseny célja, hogy a felnövekvő generáció tagjai mielőbb elsajátítsák az alapvető gazdasági, vállalkozói, pénzügyi ismereteket annak érdekében, hogy felnőttként jobban eligazodjanak az üzleti világában, tudatos döntéseket hozzanak, és esetleg vállalkozóként érvényesüljenek. A verseny hozzájárul a tanulók tudásának bővítéséhez, a csapatszellem erősítéséhez, a kreativitás és az innovációs készség fejlesztéséhez.

A verseny általános iskolás diákoknak volt meghirdetve (5-8 osztály). A diákok csapatban dolgoznak mentor (tanár) segítségével. A csapatok 2-4 főből álltak. Minden csapatnak egy üzleti tervet kellett elkészíteni, melyben bemutatták ötletüket, képzeletbeli vállalkozásukat. Az idei versenyre egy sportfelszerelést gyártó vagy szolgáltató vállalat üzleti tervét kellett elkészíteni.

A verseny helyszíne ezúttal a Dr. Berényi János Agrárinnovációs Iroda volt, Zentán. Támogató a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma volt.

Az idei versenyre 15 csapat jelentkezett Vajdaság különböző iskoláiból. A zsűri tagjai, Dr. Kulcsár Sarolta, a Pro Scientia Naturae Alapítvány programkordinátora, vállalkozó, és Dr. Muhi. B. Béla, egyetemi tanár, a verseny főszervezője voltak. Az eredmények a következők lettek:

1. díj

Crocks Rox csapat
Bárány Petra
Kisutcai Ivett
Farkas Larissza
Petőfi Sándor Ált. Isk., Óbecse
Felkészítő tanár: Sándor Magdolna

2. díj

Gym Paradise csapat
Molnár Ákos
Halla Réka
Szabó Kevin
Samu Mihály általános iskola, Óbecse
Felkészítő tanár: Surányi Roland

3. díj

Némó csapat
Siles Jessica
Prošić Katarina
Samu Mihály általános iskola, Óbecse
Felkészítő tanár: Surányi Roland

és

Gold Ski csapat
Malčić Blanka
Repecki Réka
Urbán Viktória
Horvát Fanni
Petőfi Sándor Általános Iskola, Zenta
Felkészítő tanár: Kormányos Katona Gyöngyi

Különdíj

Gólyatalp csapat
Klima Babett
Terék Irisz
Ferenczi Orsolya
Petőfi Sándor Ált. Isk., Óbecse
Felkészítő tanár: Sándor Magdolna

és

Actív Tennis csapat
Borsi Balázs
Mihók Dániel
Beszédes Henrik
Móra Károly Átalános Iskola, Szaján
Felkészítő tanár: Tápai Róbert

 

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor