Tudta-e?
hogy az USA-ban az 50 tagállamból 35-ben a törvény kötelező AIDS-szűrést tartalmaz, sőt New Yorkban 1997-től már az újszülötteket is kötelezően vizsgálják?

129. szám - 2015. június

Diákverseny - beszámoló

Lezajlott a XIII. GENIUS konferencia

Az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumban 2015. május 16-án tizenharmadik alkalommal került megrendezésre a GENIUS konferencia, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének (VMPE) egyik legrangosabb rendezvénye.
MUHI Béla

17

A verseny első, írásbeli fordulójára a diákok szakdolgozatot küldtek be, leírták kutatásaik, alkotó jellegű tevékenységeik eredményét. A konferencia jellegű szóbeli prezentáción szekciónként háromtagú szakbizottság értékelte a felmutatott teljesítményt.

A tehetséges, kutató diákok verseny jellegű tanév végi seregszemléje ezúttal is igen színvonalasnak bizonyult. Mintegy százhúsz diák szerepelt kilenc szekcióban, a szakbizottság huszonhárom tagú volt. A rendezvény keretében került sor a tartományi szintű VIII. Diák Menedzsment Bajnokságra, valamint a III. Vajdasági Fogyasztóvédelmi Diákversenyre.

A megnyitó ünnepségen Kopasz Marina, a vendéglátó iskola tanulója szavalt, majd Tatjana Vukadinović iskolaigazgató köszöntötte a konferenciára érkezett vendégeket és szólt a gimnázium fontosabb tevékenységeiről. Muhi Béla, a GENIUS tehetséggondozó mozgalom elnöke, a rendezvény főszervezője megköszönte a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatását, kihangsúlyozta a VMPE szerepét, majd közölte a szekcióbeosztásokat és bemutatta a szakbizottságokat. A diákok szóbeli prezentációja 10 órakor kezdődött. Mindenkinek tíz perc állt a rendelkezésére, hogy a hozott eszközök bemutatásával, elektronikus prezentációval kísérve bemutassa szakmunkáját, majd válaszoljon a szakbizottság kérdéseire. Mindegyik szekcióban három zsűritag (akadémikus, egyetemi tanár, tudományos kutató, szaktanár) értékelte a felmutatott teljesítményt.

A műszaki tudományok és informatika témakörben Muhi Kristóf androidra készített applikációja a Rubik-kocka kirakásában segít a vakoknak; Bálint Gergely és Hejberger Konrád szerkezete a mélységlátás és háromdimenziós képérzékelés (sztereopszis) elvén működik, az Oculus Rift egy virtuális valóságot létrehozó eszköz (mindkét első díjas munka a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontból érkezett). Szűcs Dávid ugyancsak első díjban részesült, programozható LED szemüvege látványos fényhatásokat kelt, a szórakoztató iparban, a művészeti ágazatokban, a reklámiparban nyerhet alkalmazást (újvidéki Svetozar Marković Gimnázium). 

A kémia szekcióban a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium házibajnokságának lehettünk tanúi.  Kötőanyagok, avagy téglába nehéz szöget verni című szakmunkájával Horvát Dávid, Hogyan védik a kipufogó katalizátorok a környezetet? című előadásával pedig Szvoreny Viktor bizonyult a legeredményesebbnek.           

Az orvostudomány és biológia szekcióban első díjat kapott Balog Ágnes (Zentai Gimnázium) A fog fehérítése különböző módszerekkel, valamint Francia Dóra (Svetozar Marković Gimnázium, Újvidék) Testbeszéd és a hat alapérzelem című előadásával.          

Történelem, helytörténet és földrajz szekcióban első díjasok a következők: Kupuszinai hősök című előadásával Guzsvány Réka és SMS Zenta című munkájával Fehér Krisztián (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta), A második világháború vége Kupuszinán című kutatásával Szurap Adolf, továbbá Az első világháború előzményei és kitörése a zombori újságok tükrében című témával Úri László, és végül Szülőfalum, Bezdán idegenforgalmi lehetőségei című előadásával Kővágó Orsolya (mindhárman a zombori Veljko Petrović Gimnázium tanulói).

A pszichológia és szociológia szekció legeredményesebb tanulói: Szemerédi Petra és Kopasz Flóra (Életminőség c. szakmunka, Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola), Patarica Ildikó (Drogok a mindennapjainkban, újvidéki Svetozar Marković Gimnázium), továbbá Csernák Ildikó és Papdi Enikő ("Együtt lenni jó" - Családi kohéziókutatás, magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont).

A közgazdaságtan szekció győztese Mester Emese, az óbecsei Közgazdasági-Kereskedelmi Iskola tanulója, aki az inflációról írt tanulmányt.

A fotográfia szekcióban két tanuló kapott első díjat: Bencsik Blanka (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta) és Szekeres Levente (Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka).

A VIII. Vajdasági Diák Menedzsment Bajnokság győztese a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola csapata: Bűn Tamás, Bűn Rudolf és Gyurcsik Ákos.

A III. Vajdasági Fogyasztóvédelmi Diákverseny tömeges és igencsak színvonalas volt. Pék Ágnes és Graca Dominik Joghurtra fel! című szakmunkája első díjat ért (Zentai Gimnázium). Ugyanebből az iskolából jött Belec Szonja és Baranyi Klaudia is, Mit is eszünk mi? című kutatómunkájuk maximális eredményt hozott. Ugyancsak első díjas lett Rekecki Katalin is (Növények és vásárlóik érdeke, Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont, Magyarkanizsa).

A részletes eredménylista itt tölthető le.

A GENIUS konferenciák lassan másfél évtizede teszik lehetővé a vajdasági kutató és tehetséges diákok megmérettetését, serkentik a tehetséggondozást. Ezúttal is bebizonyosodott, hogy vannak tehetségeink, akikre érdemes odafigyelni. Muhi Béla, a GENIUS tehetséggondozó mozgalom vezetője kiemelte a felkészítő tanárok áldásos tevékenységét, a szülők segítségét és támogatását. Nagy Margit, a VMPE elnöke jutalomként felajánlotta, hogy a legjobbak közül negyvennégy diák és négy kísérőtanár a nyáron erdélyi táborozáson vehet részt. A Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács mintegy háromszáz ajándékkönyvet osztott ki. Mindegyik diák és a felkészítő tanárok is megfelelő oklevelet kaptak. A konferencián jelen voltak a médiák képviselői, sajtócikkek jelentek meg, az újvidéki rádió és két tévéstúdió is készített helyszíni tudósítást. (http://pannonrtv.com/web/?p=204884)

Az alábbi linken lehet megtekinteni és letöltheti Stanyó Gábornak a konferencián készült felvételeit: https://www.dropbox.com/sh/rpn2ldjifqy181f/AADWIc741Qi-kjoHUvsDUx2Ya?dl=0

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor