Tudta-e?
Miért szúrósak a kaktuszok? Leveleik szúrós tövisekké alakultak, mert ez kedvezõbb a száraz területeken élõ növények számára. Így kisebb felületrõl kevesebb nedvességet kell elpárologtatniuk, ez pedig a sivatagban, ahol forrón tűz a nap, és ritkán esik az esõ fontos számukra.

216. szám - 2022. szeptember

Konferencia

A tantermen kívüli oktatás lehetőségei

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, a GENIUS - a tehetséges diákokért mozgalommal és a Pro Scientia Naturae Alapítvánnyal együttműködve, hetedik alkalommal szervezte meg a Pedagógiai kihívások a XXI. században című akkreditált szakmai konferenciát, amelynek fő témája ezúttal a tantermen kívüli oktatás lehetőségei volt.
dr MUHI B. Béla

5

A tantermen kívül, főleg a természetben szerzett élményekkel könnyebben tanulnak a diákok. Több kutatás szerint a természetben töltött idő növeli a diákok iskolai eredményességét és segíti az egészséges fejlődésüket.

A tantermen kívüli oktatás nem csak a természetben, hanem minden más, tehát az iskola falain kívül történő tanulást, ismeretszerzést, információ-gyűjtést magában foglal. Ezeket a lehetőségeket mutatták be a meghívott előadók a konferencián. 

Az egynapos akkreditált konferencia augusztus 27-én, szombaton lett megtartva Zentán, a Dr. Berényi János Agrárinnovációs Irodában. A konferenciát a Nemzeti Kulturális Alap támogatja, főszervezője Dr. Muhi B. Béla, egyetemi tanár.

A konferencia programja a következő volt:

10.00-10.30 – regisztráció
10.30 – Dr. Muhi B. Béla főszervező köszöntője és előadása: A tantermen kívüli oktatás előnyei és lehetőségei
11.00 – Dr. Kulcsár Sarolta: „Ha egy ló nem szomjas, nem lehet megitatni”- a Freinet-módszer lehetőségei a tantermen kívüli oktatásban
11.30 – Dr. Lengyel László: Az óbecsei Than Emlékház tantermen kívüli oktatási lehetőségei
12.00-12.30 – kávészünet 
12.30 – Horváth Bábinszki Ildikó: Tehetségápolás a biológiában tantermen belül, és kívül is
13.00 – Csonka Róbert: A gyakorlati oktatás fontossága - a kert mint híd
13.30-14.30 – ebédszünet
14.30 – Korenchy László: Műhelymunka és a kreativitás - az elmélet és a gyakorlati munka összekapcsolása és azok hatásai a kreativitásra
15.00 – Szedlár Ágnes: Illusztrált kémia
15.30-16.00 – kávészünet 
16.00 – Muhi Béla: Ami az online előadásból kimaradt
16.30 – Miklós Csongor: Elmélet és gyakorlat - a nyári táborok által nyújtott lehetőségek az iskolán kívüli oktatásban és az ismeretterjesztésben
17.00 – A konferencia értékelése és zárása

 

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor